Märklin 39491 - DSB, Stoomlocomotief Litra E (H0|AC sound)

Bijzonderheden: 10/uitloopartikel
Artikel 26 / 40
€ 659,00 € 599,95 (incl. btw)
Voorraad 1 stuk
Overzicht

De mooiste stoomlocomotief van de Deense staatsspoorwegen (DSB) was de serie (Litra) E. Zijn basis waren elf Pacific-sneltreinlocs van de Zweedse staatsspoorwegen (SJ) uit serie F, die daar vanwege toenemende elektrificatie in 1937 uit dienst werden genomen. De DSB kon deze krachtige locomotieven overnemen en namen ze als E 964–974 in het bestand op. Vanaf 1940 had de DSB dringend meer krachtige stoomlocs nodig en lieten ze nu bij Frichs in Aarhus 25 locomotieven uit serie E als E 975–999 met kleine verbeteringen nabouwen. Tot in de jaren ‘60 stonden de Pacifics voor reizigers- en goederentreinen hun mannetje, maar daarna kwamen ze een voor een op een zijspoor terecht. Meerdere machines bleven echter behouden, zoals de E 991 als officiële museumloc van de DSB. Deze werd tot 2010 nagenoeg ononderbroken gebruikt voor speciale ritten en had op 14 november 2000 de enorme eer om als eerste locomotief de speciale trein met de kist van de overleden koningin Ingrid voor de bijzetting vanuit Kopenhagen naar Roskilde te brengen.             

Voorbeeld: Stoomlocomotief met sleeptender E 991 van de Deense staatsspoorwegen (DSB). Uitvoering zoals in gebruik rond 2007

Model: Met digitale decoder mfx+ en uitgebreide licht- en geluidsfuncties. Geregelde hoogvermogenaandrijving met vliegwiel in de ketel. Drie aangedreven assen. Antislipbanden. Locomotief en tender grotendeels van metaal. Een rookgenerator is standaard ingebouwd. Met de rijrichting wisselend driepuntsfrontsein op loc en tender, evenals ingebouwde rookgarnituur in conventioneel bedrijf, digitaal schakelbaar. De noodverlichting aan de rookkastdeur is afzonderlijk digitaal schakelbaar. Bovendien zijn de machinistencabineverlichting en het flakkerende vuur in de vuurkist afzonderlijk digitaal schakelbaar. Verlichting met onderhoudsvrije, warmwitte en rode ledlampjes. Verstelbare koppeling met kortkoppelingsmechanisme tussen loc en tender. Aan de tender een door snelheid bekrachtigde kortkoppeling met NEM-schacht. Kleinst berijdbare boogradius 360 mm. Diverse aanbouwdelen, zoals ladders, remslangen, leidingen en gestileerde schroefkoppelingen worden meegeleverd. Lengte over de buffers ca. 24,5 cm.

175 jaar spoorwegen in Denemarken.

Dit model is in gelijkstroomuitvoering leverbaar en heeft artikelnummer 25491 in het Trix H0-assortiment.

Highlights

  • Compleet nieuwe constructie.
  • Opengewerkte metalen constructie.
  • Standaard ingebouwde rookgenerator.
  • Noodverlichting afzonderlijk digitaal schakelbaar.
  • Cabineverlichting afzonderlijk digitaal schakelbaar.
  • Flakkerend vuur in de vuurkist afzonderlijk digitaal schakelbaar.

Grootbedrijf: DSB stoomlocomotief E 991

Vanwege de toegenomen verkeersdichtheid verwierven de Deense staatsspoorwegen (DSB) in 1937 elf Pacific-sneltreinlocs uit SJ-serie F van de Zweedse staatsspoorwegen (SJ), die daar door toenemende elektrificatie overtollig waren geworden. Deze eerste Scandinavische Pacifics werden tussen 1914 en 1916 gebouwd door Nydqvist & Holm, als 4-cilinder compoundstoommachines (quadriple-expansie) met Heusinger-aansturing volgens het Vauclain-systeem, waarbij alle cilinders op een rij lagen. Zowel de uitwendige lagedruk- als de inwendige hogedrukcilinders werkten op het tweede koppelingswielstel. Op de ketelboog waren zowel de stoomdom als de zandkist onder een gemeenschappelijke bekleding aangebracht. In Denemarken werden de machines eerst in de centrale DSB-werkplaats in Kopenhagen gereviseerd, naar rechtse besturing omgebouwd en vervolgens als E 964-974 in het bestand opgenomen. Andere aanpassingen werden aangebracht aan de voedingsinfrastructuur en de bouw van 20 m-draaischijven. Door de Duitse bezetting van Denemarken vanaf 1940 had de DSB dringend meer krachtige stoomlocs nodig en werd de serie E nu door Frichs in Aarhus nagebouwd. Tussen 1943 en 1950 werden in vier series in totaal 25 locs als E 975-999 in het bestand opgenomen. De “nieuwe” Pacifics hadden een extra dom voor stoomdroging, grotere zijruiten in de machinistencabines en gelaste tenders. Bovendien werden de E 990-999 al met dubbele schoorstenen geleverd, die bij de E 975-989 tussen 1948 en 1951 achteraf werden ingebouwd. Tot in de jaren ‘60 stonden de Pacifics voor reizigers- en goederentreinen hun mannetje, maar daarna belandden ze een voor een op een zijspoor. De laatste geplande inzet van een E was in 1970 en de laatste, voor speciale ritten behouden E 994, werd in 1979 uit dienst genomen. Er bleven zes machines behouden: De E 964 en 966 konden in 1963 en 1999 aan het Zweedse spoorwegmuseum in Gävle worden verkocht en kregen daar hun oude benamingen F 1200 en F 1202 terug. De F 1200 werd zorgvuldig in zijn oorspronkelijke toestand teruggebracht en kan sinds september 2002 weer rijden. De F 1202 fungeert echter als plaatsgebonden museumstuk. De E 987 is eigendom van een particulier, terwijl de E 996 tegenwoordig in Groot-Brittannië bij de “Railworld Wildlife Haven“ in Peterborough kan worden bewonderd. Het Deense spoorwegmuseum in Odense heeft de E 991 en 994 in bezit. De eerste wordt als bedrijfsloc gebruikt (momenteel in reparatie), de laatste als expositiestuk.

Specificatie Omschrijving
Fabrikant Märklin
Artikelgroep Locomotief
Schaal H0 (1:87)
Stroomsysteem AC (Märklin-systeem ~)
Systeem Digitaal sound
Spoorwegmaatschappij DSB
Tijdperk 5
Lengte over buffers 24,5 cm
Minimale boogstraal 360 mm
Digitale interface -
Decoder Ingebouwd, MFX/DCC met sound
Koppeling NEM 362 schacht + kortkoppel mechaniek
Lichtwissel LED, 3 punts wit/wit, digitaal schakelbaar
Leeftijd aanbeveling vanaf 14 jaar
© 2017 - 2024 Harlaar Modeltreinen | sitemap | rss